نامرتبی و شلوغی دندانها | علت نامرتبی و شلوغی دندانها
خانم دکتر ترمه
باید بدانید که ناهنجاری های دندانی نامرتبی و شلوغی دندان ها که با نام کراودینگ نیز می باشد .این نامرتبی و شلوغی دندانها بیشتر در بین دندان های کودکان رخ میدهد که باعث نگرانی می شود.چرا که کودکان در دوران کودکی با خوردن و مکیدن انگشت و ناخن باعث این وضع می شوند.
این بیماری با ارتباط نامناسب بین فک بالا و پایین و یا بینظمی و شلوغی دندان ها باعث نامرتبی و شلوغی دندانها میباشد. نامرتبی دندان ها بسیار شایع است بطوری که بیشتر افراد تا حدودی آن را تجربه میکنند.
عوامل ژنتیکی و عادات نامناسب بهداشت دهان و دندان یا سایر عوامل از دلایل ایجاد این بیماری نامرتبی و شلوغی دندانها است. نامرتبی و به هم ریختگی دندان کودکان و بزرگسالان اغلب نیاز به درمان توسط یک متخصص ارتودنسی دارد. متخصص میتواند این مشکلات را با استفاده از بریسهای ثابت و متحرک اصلاح کند.
انواع نامرتبی و شلوغی دندانها
*درابتدا جلوآمدگی دندانهای بالایی زمانی رخ میدهد که دندانهای جلویی در بالا به طرف بیرون آمده باشند.این وضعیت میتواند در اثر کوچک بودن فک پایین، استفاده از پستانک یا مکیدن انگشتان ایجاد شود که گاهی اوقات دندانهای جلویی را به طرف جلو فشار داده و موجب تغییر شکل سقف دهان میگردد.
*زمانی این فاصله بین دندانی یا شلوغی دندانها رخ میدهد که فضای بیش از حد زیاد یا کم برای دندانها وجود داشته باشد. در واقع این مشکل باید اصلاح شود زیرا میتواند از بیرون آمدن دندانهای دائمی جلوگیری کند. در حالی که فاصله بین دندانی ممکن است تنها یک مشکل زیبایی باشد، درحالی که شلوغی و نامرتبی دندانها میتواند تمیز کردن آنها را دشوار کرده و موجب مشکلات بیشتر شود.
*مطابق نبودن خط میانی دندانها موقعی ایجاد میشود که خط میانی جلویی دندانهای بالا با خط میانی دندانهای پایین مطابقت نداشته باشد. و زمانی رخ میدهد که قسمتهای عقبی نیش با هم تطابق نداشته باشند یا بطور مناسب روی هم قرار نگیرند که ممکن است بر رشد فک و عملکرد صحیح دندانها تاثیر بگذارد.
*هنگامی که دندانهای آسیا بر روی هم قرار گیرند اما دندانهای پایینی در جلو روی دندانهای بالا نیفتند، این حالت اوپن بایت نامیده میشود. وقتی که یک بازشدگی در دهان ایجاد میشود، در واقع این وضعیت میتواند یک مشکل جدی باشد. این بازشدگی میتواند در یک طرف دهان یا هر دو طرف دهان وجود داشته باشد. به غیر از جذاب نبودن، اوپن بایت میتواند موجب مشکلاتی در خوردن و صحبت کردن شده و باعث سایش بیش از حد دندانهایی شود که روی هم قرار نمیگیرند.
*این نامرتبی و شلوغی دندانها زمانی ایجاد می شود که دندانهای جلویی در بالا بیش از حد به پایین میآیند بطوری که بر روی دندانهای پایینی قرار میگیرند، حالت اوربایت ایجاد میشود. در اکثرموارد شدید، این حالت میتواند باعث شود که دندانهای پایینی به سقف دهان برسند. از عوامل دیگری که میتوانند در اثر اوربایت رخ دهند زخم شدن و فرسایش دندانهای جلویی میباشد.
*هنگامی این آندربایت رخ میدهد که دندانهای جلویی در پایین نسبت به دندانهای بالا بیشتر جلو آمده باشند و موجب قرار گرفتن دندانهایی پایین بر روی دندانهای بالا میشود. این مشکل میتواند موجب بروز مشکلاتی در خوردن و ساییدگی غیر یکنواخت دندانهای جلویی شود.
*ازمانی که دندانهای بالایی بر روی دندان متناظر پایینی قرار نگیرد، وضعیت کراسبایت رخ میدهد.در این شرایط دندانهای بالایی به جای اینکه در قسمت خارجی دندانهای پایینی قرار گیرند در داخل قرار میگیرند. این موضوع میتواند موجب سایش بیش از حد در برخی دندانها یا احتمالاً رشد نامرتب فک شود.
عوارض نامرتبی و شلوغی دندان ها عبارتند از:
-پوسیدگی دندان ها به دلیل ناتوانی در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دور دندان
-بیماری لثه
-جویدن نادرست یا ناکافی
-تجمع بیشتر پلاک و تارتار
-بوی بد دهان
-خونریزی لثه
(درمان ارتودنسی کردن نامرتبی و شلوغی دندان ها)
در مرحله ابتدایی فرایند درمان ارتودنسی کردن نامرتبی و به هم ریختگی دندان کودکان یا جوانان میتواند کشیدن بعضی از دندانها باشد ، این کار با هدف ایجاد فضای کافی برای رشد سایر دندانها انجام میشود.
باید بگوییم که هدف از درمان ارتودنسی کردن نامرتبی دندانها در دوران کودکی و نوجوانی آن است که دندانهای دائمی تازه در آمده به جایگاه درست خود منتقل شده و از انحراف آنها جلوگیری شود.
البته این درمان نامرتبی و شلوغی دندانها از طریق ارتودنسی در بزرگسالان کاملاً رایج است. قبلا از باندهای نقرهای پهن برای نگه داشتن بریسها در جای خود استفاده میشد. امروزه از سیمهایی استفاده میشود که در ظاهر خیلی مخفیتر هستند. امروزه به جای استفاده از سیمهای پهن و درشت، براکتهای فلزی یا سرامیکی کوچکی بر روی سطح هر دندان چسبانده میشود و سیم نازکی از آنها عبور داده میشود.
در دومین مرحله ، نصب بریسهای ارتودنسی است تا دندانها صاف شوند.
براین اساس بریسها میتوانند بر صاف کردن دندانها به جابهجایی آنها و قرار گرفتن در وضعیت درست خود نیز کمک کنند.
می توان گفت که ارتودنسی از ابزارهای خاصی برای اصلاح روند رشد دندانها و فکها و همتراز کردن آنها استفاده میشود.
می توان بعد از نصب بریسها، اقداماتی نظیر کشیدن دندان یا جراحی هم به عنوان قسمتی از درمان ارتودنسی انجام شود.
برچسب ها :
کامپوزیت نامرتبی و شلوغی دندانها
عوارض نامرتبی و شلوغی دندانها
درمان نامرتبی و شلوغی دندانها
علت نامرتبی و شلوغی دندانها
نامرتبی و شلوغی دندانها